فهرست مطالب

پژوهش های سیاستگذاری و برنامه ریزی انرژی - سال ششم شماره 1 (بهار 1399)

فصلنامه پژوهش های سیاستگذاری و برنامه ریزی انرژی
سال ششم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سجاد عباس زاده کرمجوان، نصرت الله عباس زاده* صفحات 7-37

    مصرف بی رویه انرژی های فسیلی و بدنبال آن انتشار آلاینده ها در جهان، بحران زیست محیطی را به یکی از اصلی ترین چالش دولت ها در قرن حاضر تبدیل نموده است. به همین دلیل  نهادهای بین المللی سیاست ها و برنامه های مختلفی را در قالب رویه های مشترک برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای که آن هم ناشی از مصرف بی رویه انرژی های فسیلی است، طراحی و اجرا نموده‏اند که در این میان سیاست مالیات کربن که عدم کارآیی کمتری نسبت به سایر روش ها دارد، مورد توجه زیادی قرار گرفته است. بر همین اساس با توجه به وضعیت انتشار آلاینده های زیست محیطی در ایران و تجربه موفق سیاست مالیات کربن در سایر کشورها، این تحقیق سیاست مالیات کربن را برای اقتصاد ایران شبیه سازی می‏کند تا به بررسی آثار اقتصادی این سیاست بپردازد. بدین منظور با طراحی یک الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه و با استفاده از آخرین ماتریس حسابداری اجتماعی که مربوط به سال 1390 می باشد، در قالب جهار سناریو پیامدهای احتمالی وضع مالیات کربن بر تولید ناخالص داخلی ایران به عنوان مهمترین شاخص اقتصادی، میزان انتشار دی اکسید کربن به عنوان شاخصی برای سطح گازهای گلخانه‏ای و همچنین سطح فعالیت صنایع انرژی مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که وضع مالیات بر کربن در تمامی سناریوها، کاهش انتشار دی اکسید کربن و کاهش تولید ناخالص داخلی را به همراه دارد؛ به نحوی که در سناریوی آخر که با بالاترین میزان مالیات کربن همراه است، در ازای کاهش فقط 54/0 درصدی در تولید ناخالص داخلی، میزان انتشار دی اکسید کربن 7/10 درصد کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: مالیات کربن، انتشار دی اکسید کربن، رشد اقتصادی، شبیه سازی مالیات کربن، مدل تعادل عمومی قابل محاسبه
  • مهدی علی کاظمی، رضا احتشام راثی*، مسعودعلی حسینی صفحات 39-66

    هدف از این پژوهش ارایه چارچوبی جامع به منظور تجزیه و تحلیل عوامل ریسک در پروژه های نفت و گاز است. رویکرد ارایه شده  در این پژوهش از چند بخش تشکیل گردیده است؛ در بخش اول 19 ریسک بالقوه رایج در پروژه های شرکت نفت و گاز پارس از طریق روش اعتباریابی لاوشه در قالب شش گروه نهایی سازی گردید، این عوامل از طریق مرور تحقیقات پیشین و همچنین مصاحبه با خبرگان شناسایی گردید. در ادامه با استفاده از روش تصمیم گیری چندمعیاره بهترین-بدترین به محاسبه اوزان مربوط به شاخص های ارزیابی عملکرد هر ریسک پرداخته شد. بعدازآن به منظور رتبه بندی و تعیین ریسک های بحرانی از یک رویکرد یکپارچه جدید مبتنی بر روش حالات خطا و تجزیه و تحلیل اثرات آن و روش ترکیبی تحلیل رابطه خاکستری- ویکور تحت محیط فازی بهره برده شد. در نهایت جهت تخصیص استراتژی های پاسخ به هر یک از ریسک های بحرانی یک مدل برنامه ریزی ریاضی چندهدفه صفر و یک پیشنهاد گردید و جهت  حل آن از رویکرد اپسیلون- محدودیت تکامل یافته به کار گرفته شد. براساس نتایج کسب شده عوامل خطر برق گرفتگی ،  خطر نشتی هنگام راه اندازی به دلیل گیرافتادن لباس و اعضای بدن فرد تعمیرکار بین تجهیزات دوار و ثابت به ترتیب به عنوان بحرانی ترین عوامل ریسک در پروژه های نفت و گاز شرکت پارس انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، روش حالات خطا و تجزیه و تحلیل اثرات آن، تصمیم گیری چند معیاره فازی، مدل برنامه ریزی ریاضی چندهدفه صفر و یک
  • رضا شیوا، معصومه شهبازی* صفحات 67-108

    بررسی و شناخت وضعیت رقابت در بازار و عوامل موثر بر آن امکان تصمیم سازی و مدیریت تغییر ساختار آن را تسهیل می نماید. در همین راستا، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی وضعیت رقابت در بازار عمده فروشی برق  بوده و سپس تاثیر قدرت بازاری بر قیمت عمده فروشی برق مطالعه شده است. بدین منظور، از داده های خام بازار عمده فروشی برق طی سال های 1392 الی 1396 استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که سهم بازاری نیروگاه ها در بازار عمده فروشی برق ایران چندان قابل توجه نبوده و شاخص هرفیندال-هیرشمن در بازه رقابتی قرارداشته است و همچنین این شاخص طی سال های گذشته روندی کاهشی داشته است. نتایج همچنین نشان می دهند، علیرغم عدم وجود قدرت بازاری قابل توجه واحدهای نیروگاهی، قدرت بازاری تاثیر معناداری بر شاخص قیمت عمده فروشی برق ایران دارد. براین پایه و در راستای دستیابی هرچه بیشتر به کارایی در بازار برق پیشنهاد شده است تا یک نهاد مستقل تنظیم گر مسئولیت نظارت بر این بازار را بر عهده داشته باشد.

    کلیدواژگان: بازار برق، قدرت بازاری، شاخص هرفیندال-هیرشمن، رقابت
  • حسن صادقپور، عظیم زارعی*، داود فیض، عباسعلی رستگار صفحات 109-147

    مراکز کنترل وظیفه پایش، کنترل و امنیت شبکه های برق را بر عهده دارند. تجهیزات متنوع، محدودیت های تولید، میزان تقاضا، صرفه اقتصادی و نهایتا عامل انسانی از عواملی است که سبب پیچیدگی این سیستم ها شده است. به طور کلی بررسی تحقیقات گذشته در مورد مراکز دیسپاچینگ و کنترل شبکه های برق نشان داد که بیشتر به بررسی مسایل و نیازمندی های فنی از جمله نیازمندی های مخابرات، مشخصات RTUها، سیستم های سخت افزاری مراکز، نرم افزارهای کنترل شبکه، امنیت سایبری، نرم افزارهای EMS, PAS,... پرداخته اند. ساختار مدیریتی مراکز دیسپاچینگ مساله ای است که کمتر به آن توجه شده است. لذا هدف این تحقیق بررسی مسایل مدیریتی با استفاده از متدولوژی سیستم های نرم (SSM) است. این متدولوژی از جمله روش های ساختار دهی به این گونه از سیستم های پیچیده می باشد. این روش با استفاده از نظر خبرگان و کارشناسان به دنبال ایجاد سازش در بین اجزا و ذینفعان سیستم است. SSM می تواند هم برای درک محتوای موقعیت (SSMc)  و هم در رابطه با خود فرآیند (SSMp) استفاده شود. SSM  دارای هفت مرحله می باشد و از آن جایی که در تحقیق حاضر هدف شناسایی و ساختاردهی به محتوای مسئله است، از این رو تا مرحله چهارم متدولوژی (SSMc) به منظور دستیابی به مهمترین دستاوردهای این مراحل که عبارتند از رسم تصویر گویایی مسیله، تحلیل کاتوو، تعریف ریشه ای و ارایه مدل مفهومی یک مرکز دیسپاچینگ، استفاده شده است. در این تحقیق ابتدا تصویر گویای مسئله رسم،  زیر سیستم ها ایجاد و روابط بین آن ها مشخص شد و سپس مدل مفهومی ارایه گردید. در نهایت چالش های موجود در سیستم کنترل شبکه شناسایی، جداسازی و دسته بندی شده و برای حل آن ها راه کارهای مناسب ارایه شده است.

    کلیدواژگان: متدولوژی سیستم های نرم، مراکز دیسپاچینگ، بهره برداری از سیستم قدرت
  • مریم نوذری*، رضا رادفر، سروش قاضی نوری، جعفر توفیقی صفحات 149-193

    قرارداد بیع متقابل که از رایج ترین قراردادهای بالادست صنعت نفت می باشد یک روش سرمایه گذاری است که به دولت اجازه می دهد سرمایه های خارجی و خدمات و دانش فنی را جذب کرده و درعین حال هزینه مبادلات خارجی را کاهش و ظرفیت صادرات را افزایش دهد. از طرفی یادگیری یکی از مهم ترین کارکردهای همکاری فناورانه است که موفقیت همکاری ها نیز تا حد زیادی به آن وابسته است. در این تحقیق که یک مطالعه کیفی و با استراتژی مطالعه موردی است تلاش شده ابعاد یادگیری در قراردادهای بیع متقابل با مطالعه قرارداد توسعه میدان آزادگان شمالی تعیین گردد. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختاریافته و بررسی اسناد و مدارک موجود بوده است. به منظور گردآوری اطلاعات، با به کارگیری روش نمونه گیری هدفمند با خبرگان درگیر در این پروژه در هر دو طرف ایرانی و خارجی مصاحبه شد. تجزیه وتحلیل داده ها به روش تحلیلتم و با نرم افزار MAXQDA انجام گرفت و مدل کیفی پژوهش طراحی شد. مطابق با این پژوهش چارچوب یادگیری فناورانه دارای پنج تم اصلی مشتمل بر ویژگی های قرارداد، زیرساخت، ویژگی های یادگیرنده، ویژگی های همکار خارجی و ماهیت دانش و فناوری می باشد. همچنین یافته های این پژوهش حاکی از آن است که فاکتورهای غیررسمی و غیرقرادادی بر یادگیری فناورانه اثرات مستقیم و غیرمستقیم دارد و توجه به آن ها بسیار حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: یادگیری فناورانه، همکاری فناورانه، قرارداد سرمایه گذاری، صنعت نفت، بیع متقابل
  • الهام الله مرادی، سعید میرزامحمدی*، علی بنیادی نائینی، علی ملکی صفحات 195-227

    افزایش آلودگی زیست محیطی ناشی از سوخت خودروها و محدودیت منابع سوخت های فسیلی موجب شده تا گرایش به سمت تولید خودروهای برقی بیشتر شود. در ایران استفاده از خودروهای برقی نیاز به مطالعه بیشتری در زمینه عرضه و تقاضای این محصول داشته و  فارغ از بحث عرضه، استفاده از خودروهای برقی نیاز به درک بهتر از نیازها، خواسته ها و سلایق مصرف کنندگان را نیز دارد. در این پژوهش از رویکرد یکپارچه، که حاصل ترکیب روش تجربه انتخاب با مدل عامل بنیان می باشد، به مدلسازی و شبیه سازی تمایلات مصرف کنندگان پرداخته شده است. جامعه آماری در این پژوهش، کلیه دارندگان گواهینامه رانندگی در کشور است. با روش نمونه گیری تصادفی، داده ها با پرسشنامه ایی شامل هشت مجموعه انتخاب از 412 نمونه گردآوری شدند. جهت تحلیل داده ها از مدل لاجیت شرطی و شبیه سازی استفاده شده است. نتایج رویکرد یکپارچه، نشان می دهد که مشوق های دولتی بیش از سایر ویژگی های خودروی برقی بر تمایل به استفاده از آن تاثیر گذار است. همچنین ویژگی های قیمت، سرعت و مدت زمان شارژ در اولویت های بعدی مصرف کنندگان قرار دارد. توجه به ویژگی های فوق می تواند به سیاستگذاران و تولیدکنندگان خودرو در زمینه بکارگیری ویژگی های جدید و یا بهتری نسبت به گذشته، کمک کند.

    کلیدواژگان: روش تجربه انتخاب، مدل عامل بنیان، قیمت گذاری رفتاری، شبیه سازی، خودروی برقی
  • احمد راه چمنی، اللهیار قاسمی*، سپیده خوش سیما صفحات 229-249

    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی ارتباط فاکتورهای موفقیت اطلاعات و هوشمندی کسب وکار در صنعت (شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ) و اولویت بندی آن ها با استفاده از فرایند تحلیل شبکه ای می باشد. تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش تحقیق، توصیفی می باشد. جامعه آماری شامل کارکنان رسمی شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ معاونت اجرایی شمال غرب در بهار سال 1396 به تعداد 561 نفر می باشد. پژوهش براساس داده های جمع آوری شده از 228 تن از آزمودنی ها، براساس فرمول کوکران با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انجام گرفته است. داده ها با استفاده از پرسشنامه، جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. نتایج حاصل از شناسایی و اولویت بندی عوامل موفقیت اطلاعات و هوشمندی در شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ نشان داد که اولویت های عوامل موفقیت اطلاعات در هوشمندی کسب وکار (شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ)، که می بایست در سیاستگذاری اعمال شوند، عبارتند از: هماهنگی، احساس تعلق سازمانی، زیر ساخت فناوری اطلاعات، اطلاعات مازاد، آموزش، ظرفیت اطلاعاتی و ظرفیت فناوری اطلاعات.

    کلیدواژگان: موفقیت اطلاعات، هوشمندی کسب وکار (هوش تجاری)، شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ
|
  • Sajjad Abbaszadeh Karamjavan, Nosratollah Abbaszadeh* Pages 7-37

    Unbalanced use of fossil fuels has made the environmental crisis as major challenge for governments. In the same methods, international and domestic institutions have designed and implemented various policies and plans to reduce greenhouse gas emissions, which are the cause of environmental pollution. One of the successful policies to reduce emissions is carbon tax policy. Considering the environmental pollution situation in Iran as well as the successful experience of carbon tax policy in other countries, this study simulates carbon tax policy in the Iran economy, Accordingly, evaluate and calculate the probable effects of carbon tax on the Iran economy in the form of designing a computable general equilibrium (CGE) model using the latest Iran social accounting matrix (SAM) in 2011 and in different scenarios. The results show that the carbon tax rate in all scenarios, in terms of improving emissions, decreases the gross domestic product (GDP); So that in the last scenario, which is accompanied by the highest carbon tax, in exchange for a reduction of 0.54 percent in GDP, carbon dioxide emissions are reduced by 10.7 percent.

    Keywords: Carbon Tax, Carbon dioxide emission, Economic Growth, Simulate carbon taxes, Computable general equilibrium model
  • Mehdi Ali Kazemi, Reza Ehtesham Rasi*, MasoudAli Hosseini Pages 39-66

    The purpose of this study is to provide a comprehensive framework for analyzing risk factors in oil and gas projects. The proposed approach in this study consists of several parts: In the first part, 19 common potential risks in the projects of the Pars Oil and Gas Company were finalized by using Lavasheh Validation method in six groups; these factors were identified through review of previous research and interviews with experts. Then, by using the best-worst multi-criteria decision-making method, we calculated the weights associated with the performance index of each risk. Subsequently, a new integrated approach based on the Failure mode and effect analysis and the hybrid method of Gray-Vikor relationship analysis under the fuzzy environment have been used to rank and determine critical risks. Finally, a multi-objective, multidimensional programming model has been proposed for assigning strategies to respond to each of the critical risks, which is used to solve the Epsilon-Limit approach. Based on the results, the risk of electric shock, Risk of leakage due to incorrect Bolting, Torque and Gasket and the trapping of clothing and body parts by the repairer between rotating and fixed equipment, respectively, as the most critical Risk factors were selected in Pars Oil & Gas Projects.

    Keywords: Risk management, Failure mode, effect analysis, Fuzzy multi criteria decision making, Zero, one multi-objective mathematical programming
  • Reza Shiva, Masoumeh Shahbazi* Pages 67-108

    Policy makers need to be acquainted with market competition statue. it would ease the decision making and restructuring of market. The aim of this study is to measure the competition of the wholesale electricity market and then investigate the impact of market power on wholesale electricity price during 2013 to 2017. The Result shows that market share of P.U.s in the wholesale electricity market is not notably large and H.H.I.’s fall in the competitive range. Furthermore, generally the fluctuation of H.H.I. has been diminishing during studied period. Although lack of significant market power, the results show it has considerable impact on wholesale price index. We propose that an independent regulatory agency may be responsible for the supervision of this market to achieve more market efficiency.

    Keywords: Electricity market, Market power, H.H.I., Competition
  • Hassan Sadeghpour, Aziem Zarei*, Davood Feiz, Abbasali Rastgar Pages 109-147

    Various equipment, production constraints, demand, cost-effectiveness and ultimately the human factor are some of the factors that have complicated Dispatching center systems. In general, a review of previous research on dispatching and power grid control centers has shown that technical issues have paid but The management structure of dispatching centers is an issue that has received less attention. the aim of this study is to investigate management issues using soft systems methodology (SSM). SSM can be used both to understand positional content (SSMc) and in relation to the research process itself (SSMp). Since the aim of the present study is to identify and structure the content of the problem, so up to the fourth step of the methodology (SSMc) in order to achieve the most important achievements of these steps. Steps include problem-solving drawing, CATWOE analyzing, root definition and providing a general conceptual model of dispatching center have been used. In this research, first problem-solving was drawn, the subsystems were created and the relationships between them were determined, and then the conceptual model was presented. Finally, the challenges in the system of power grid control have been identified, separated and categorized, and appropriate solutions have been proposed to solve them.

    Keywords: Dispatching centers, Soft systems methodology, Power grid operation
  • Maryam Nouzari*, Reza Radfar, Soroush Ghazi Noori, Jafar Towfighi Pages 149-193

    Buy back contracts have been one of the most common upstream contracts in the oil industry. This investment method allows the government to attract foreign capital and technical services and knowledge, while at the same time reducing the cost of foreign trade and increasing export capacity. On the other hand, Learning is one of the most important functions of technological collaboration, to which the success of collaborations will largely depend. This study, is a qualitative study with a case study strategy, attempted to determine the dimensions of learning in buy back contracts  with a case study on the North Azadegan Field Development Contract.  Data were collected through semi-structured interviews and document review. Purposeful sampling was used to interview the experts in this project. Data analysis was done by thematic analysis and a qualitative research model was designed by MAXQDA. According to the findings of this study, the technological learning framework has five main themes including contract features, infrastructure, learner characteristics, external peer characteristics, and the nature of knowledge and technology. The findings also indicate that informal and informal factors have a direct and indirect impact on technological learning, and their attention is very important.

    Keywords: Technological learning, Technological collaboration, Investment contract, Oil industry, Buy back contract
  • Elham Allahmoradi, Saeed Mirzamohammadi*, Ali Bonyadi Naeini, Ali Maleki Pages 195-227

    Increasing environmental pollution from fuel vehicle and limited fossil fuel resources have increased tendency to produce electric vehicles. In Iran, the use of electric vehicles requires further study in the field of supply and demand for this product. Regardless of the supply issue, the use of electric vehicles requires a better understanding of the needs, wants and tastes of consumers. In this paper, from an integrated approach, which is the result of combining the method of choice experience with the agent based model, the modeling and simulation of consumer tendencies is discussed. The statistical population in this study is all drivers with a driver's license in the country. By random sampling, the data were collected with a questionnaire consisting of eight selection sets of 412 samples. Conditional Logit model and simulation have been used to analyze the data. The results of the integrated approach show that government incentives affect the willingness to use electric vehicles more than other features. Also, the features of price, speed and charging time are among the next priorities of consumers. Paying attention to the above features can help policymakers and car manufacturers to use new or better features than in the past.

    Keywords: Choice Experience Method, Agent Based Model, Behavioral Pricing, Simulation, Electric Car
  • Ahmad Rah Chamani, Allahyar Ghasemi*, Sepideh Khoshsima Pages 229-249

    The purpose of this study is to evaluate the relationship between information success factors and business intelligence in industry (Greater Tehran Power Distribution Company) and prioritize it using the network analysis process (ANP) by Super Decision software. Research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of research method. The statistical population includes the official employees of the Greater Tehran Electricity Distribution Company - Northwest Executive Deputy; In the spring of 1396, there are 561 people. The research was based on data collected from 228 subjects, based on the Cochran's formula using a relative stratified sampling method. Data were collected using a questionnaire and analyzed through SPSS, Smart PLS and Super Decision software. The results of identifying and prioritizing the factors of information success and intelligence in the Greater Tehran Power Distribution Company; Showed that the priorities of information success factors in business intelligence (Greater Tehran Power Distribution Company); The policies to be implemented include: coordination, organizational devotion, information technology infrastructure, excess information, education, and information technology capacity.

    Keywords: Information Success, Business Intelligence, Tehran Electricity Distribution Company